"Olisin mielummin purjehtimassa, mutta talvellakin täytyy tehdä jotain."

maanantai 23. helmikuuta 2015

Vapaa-ajanpurjehduksen historiaa painotuotteina: Urheilu ja sota sekä Nautica Fennica 2013–2014

Joulukuussa 2014 ilmeistyi kaksi vuosikirjaa, joista molemmmista löytyy allekirjoittaneen vapaa-ajanpurjehdusta koskevat vertaisarvioidut artikelit. Ensimmäinen artikkeli ilmestyi Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirjassa 2013–2014 Urheilu ja sota ja toinen löytyy tuoreimmasta Nautica Fennicasta. Artikkelit perustuvat allekirjoittaneen sivuainetutkielmaan "Vast'edes on huolehditta siitä, että säilytämme tämän kunnia-aseman" – Turun alueen pursiseurojen toiminta ja diskurssit 1917–1939, joka on jossain vaiheessa myöhemmin keväällä tulossa luettavaksi Turun yliopiston julkaisuarkistoon.

Urheilun ja sodan sisältämä artikkeli käsittelee kilpapurjehdusta Airiston vesillä. Vaikka kokoelman nimi on hieman harhaanjohtava niin yhdistävänä tekijänä voidaan katsoa olevan aikarajaus, maailmansotien välinen aika. Seuran vuosikirjaa on saatavana Urheilumuseosta Helsingistä, Hiihtomuseosta Lahdesta, hyvin varustetuista kirjakaupoista (mm. Tiedekirja Helsingissä) sekä useamman niteen erikoistarjouksena suoraan Suomen urheiluhistoriallisen seuran kautta.

Nautica Fennica 2013–2014 – Moni-ilmeinen merihistoria on taas Suomen merihistoriallisen yhdistyksen ja Suomen merimuseon yhteisjulkaisu, jonka tavoitteena on toimia merihistoriallisen tutkimustyön näyteikkunana ja tuoda merihistoriaa myös laajemman lukijakunnan tietoisuuteen. Kirjassa on ruotsin- ja englanninkieliset tiivistelmät artikkeleista. Nautica Fennicaa myy Suomen merimuseon Merikeskus Vellamon museokauppa Plootu Kotkassa sekä Kansallismuseon museokauppa ja Museoviraston kirjaston kirjamyynti Helsingissä. Moni-ilmeistä merihistoriaa voi tilata myös postiennakolla.

Vapaa-ajanpurjehduksen historian lisäksi molemmista artikkelikokoelmista löytyy monia hyvin mielenkiintoisia artikkeleja, joita ei kannata ohittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti