"Olisin mielummin purjehtimassa, mutta talvellakin täytyy tehdä jotain."

torstai 27. lokakuuta 2016

Ulos kammiosta: Tunnelmia Helsingin kirjamessuilta 2016


Kirjamessuständejä silmänkantamattomiin

Siinä missä veneen talvitelakointi on varma syksyn merkki, on myös Helsingin kirjamessut. Torstainen synkkä vettä ja räntää vihmova sää oli omalta osaltaan vahvistamassa tätä tunnelmaa. Vaikka Turun kirjamessut tarjosivat hyvän silmäyksen syksyn merikirjauutuuksiin, oli Helsingissä paikalla kustantajia, jotka eivät olleet edustettuina Turussa. Kuukauden aikana oli ehtinyt ilmestyä myös monia mielenkiintoisia meriteoksia niiltä kustantajilta, jotka olivat Turussa paikalla.

Helsingin kirjamessuilla kolme kustantajaa erottui merikirjallisuuden saralla edukseen. Docendo on vuoden aikana julkaissut neljä meriaiheista teosta, joista viimeisin ilmestyi juuri ennen messuja. John Nurmisen Säätiöltä on puolestaan ilmestynyt lokakuun aikana kolme uutta teosta. Pieni Litorale ei ole julkaissut uusia merellisiä teoksia, mutta kustantamon tarjonta oli lähes yhtä ylitsevuotava kuin John Nurmisen Säätiöllä. Litoralen tarjonta vanhojen julkaisujen osalta oli runsas ja tunnetusti laadukas.

Docendon merikirjauutuuksia vuodelta 2016.

Docendo on vuoden 2016 aikana julkaissut neljä kirjaa, joista kolme käsittelee enemmän tai vähemmän Suomenlahden sotaista historiaa. Alkuvuodesta kustantamolta ilmestyi Ove Enqvistin ja Johanna Pakolan toimittama Suomenlahti Pietarin suojana -teos sekä elokuussa Seppo Laurellin ja Pakolan Menetetyt majakat. Suomenlahden sotahistoriaa valottaa omalta osaltaan myös Antero Uitton ja Carl-Fredrik Geustin Taistelu Suomenlahden ulkosaarista.

Uusimpana messuilla oli esillä tietokirjailija Heikki Haapavaaran ja valokuvaaja Jarmo Vehkakosken kirja Luoteisväylä. Se on dokumentaarinen teos tekijöidensä matkasta läpi hyytävän Luoteisväylän Tyynenmeren Aleuteilta Atlantille ja Grönlantiin syystalvella 2015. Nopealla vilkaisulla kirja vaikutti varsin kiinnostavalta ja olisi ollut ilo kuunnella Haapavaaran esiintyminen Minna Canth -lavalla. Jouduin kuitenkin tyytymään Yle Areenasta löytyvään tuoreeseen haastatteluun, joka sekin on todella mielenkiintoinen.

Amiraali-aiheinen kilpailu John Nurmisen säätiön messuosastolla

John Nurmisen Säätiön messuosasto oli omaa luokkaansa, jos merihistoria otetaan mittapuuksi. Esillä olivat niin syksyn uutuudet kuin vanhemmat teokset. Messujen kunniaksi säätiö myi vanhempia kirjojaan aivan käsittämättömän edullisesti ja on ihme, jos yhtään kirjaa tarvitsee viedä takaisin radan toiselle puolelle messujen jälkeen. Nopeat syövät hitaat, tavaraa niin kauan kuin riittää!

Syksyn uutuuksista Juha Ruusuvuoren Kampeloita ja kadonneita luumuja -kirja oli iloinen oranssi piristys sinisen värin keskellä ja Luotsilaitoksen 320-vuotisjuhlakirja Miehet merellä – hetkiä luotsauksen historiasta kannesta tuijottava luotsi Ekvall kutsui tutustumaan uuteen kirjaan.

Juha Ruusuvuoren Kampelaa ja kadonneita luumuja.

Luotsi Ekvall aprikoi kirjamessujen menoa John Nurmisen Säätiön uusimman kirjan kannessa.

Säätiön kolmannen uutuuskirjan Amiraali Nordenskjöldin meriseikkailut kunniaksi osastolla oli myös kuvakilpailu, jossa saattoi voittaa kahden hengen purjehdusmatkan 1700-luvun esikuvien mukaan rakennetulla tykkisluuppi Dianalla. Messuvierailla oli mahdollisuus eläytyä menneenajan merimieselämään tykkisluupilta lainaksi saatujen 1700-luvun purjehdusvermeiden ja muun messuosaston merirekvisiitan avulla. Vaikkei messuilla ehtinyt kuvaa itse ottamaan, voi niitä tarkastella sosiaalisessa mediassa hästagillä #Amiraali.


Raoul Johnssonin Amiraali Nordenskjöldin meriseikkailut

Messujen ruotsinkielisellä osastolla on majaansa vuodesta toiseen pitänyt pieni merikustantamona tunnettu Litorale, joka julkaisee kirjoja niin ruotsiksi kuin suomeksi. Vuonna 2015 Litorale julkaisi huikean Airisto Segelsällskapin 150-vuotishistorian ja Tapio Saavalaisen A-vene -kirjan. Tänä vuonna kustantamolta ei ole suoramaisia merikirjoja ilmestynyt, mutta vanhoja kustanteita oli tarjolla runsaasti. Kustantamon takana vaikuttava Pekka Barck kertoi, että ensi vuonna asia on toisin. Jo Vene 17 Båt -messuille on luvassa mielenkiintoisia uutuuksia. Niistä enemmän lähempänä vuoden 2017 veneilykauden avausta. Huolimatta uutuuksien puutteesta vanhat kirjat ovat syy vierailla myös Litoralen osastolla.

Litoralen messuosastolla

Perinteisten kustantamoiden lisäksi Eurooppatiedotus julkaisi Arktinen kattaus -kirjan messujen ensimmäisenä päivänä. Teos ei suoranaisesti ole merikirja, mutta sen sivuilla oli tekstiä jäänmurrosta ja luoteisväylästä. Omalta osaltaan mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen. Suomen ja ruotsin lisäksi kirja on saatavana myös saameksi ja englanniksi. Messuilla Arktinen kattaus oli ainakin ilmaisjaossa.

Eurooppatiedotuksen osasto kiinnosti nuorisoa – ilmaistuotteita oli runsaasti jaossa.

Vaikka Helsingin kirjamessuilla oli tarjolla uutuuksia, oli antikvariaattinen puoli kasvanut entisestään. Merikirjallisuutta oli runsaasti tarjolla, mutta mitään mielenkiintoista ei sattunut tällä kertaa silmään.  Hyllyillä oli toki mittava määrä harvinaisuuksia, johon merihistorioitsijan rahapussin nyörit eivät riittäneet. Ne oli jätettävä valitettavasti rauhaan. Jos klassikoita puuttuu kirjahyllystä, niin esimerkiksi Zilliacuksen Ulkosaaristossa -teosta oli tarjolla runsain mitoin. Valokuvia tiedustellessani sain kuulla, että laivakuvat olivat kadonneet aamutuimaan jo parempiin käsiin eli tässäkin tapauksessa nopeat söivät hitaat.

Aarteita antikvariaattipuolella

Kaiken kaikkiaan vuoden 2016 Helsingin kirjamessut tarjoavat kattavan valikoiman merikirjallisuutta ja muuta mielenkiintoista ohjelmaa. Poimintana voidaan vielä mainita, että perjantaina 28.10.2016 kello 14.00 Minna Canth –lavalla Martti Blåfield ja Heikki Haapavaara keskustelivat paneelissa Nordenskiöldistä ja pohjoisista väylistä. Martti Blåfieldin on kirjoittanut Innon julkaiseman Nordenskiöldin elämäkerran, joka perustuu 30 vuoden tutkimukseen ja paljastaa mielenkiintoista tietoa tiedemiehen elämästä. Heikki Haapavaara on puolestaan kirjoittanut edellä mainitun Luoteisväylä-teoksen. Helsingin kirjamessut järjestettiin Helsingin messukeskuksessa 27.-30.10.2016.

Villa Schildtin osasto ja Göranin tuotantoa.

Brännvinskriget ja muita mielenkiintoisia teoksia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti