"Olisin mielummin purjehtimassa, mutta talvellakin täytyy tehdä jotain."

maanantai 25. toukokuuta 2015

Naantalin Purjehdusseura ja juhlavuosi 2017Olin viikonloppuna Naantalin venemessuilla esittelemässä ensi kertaa uutta yhteistyöprojektia, joka alkaa varsinaisesti vasta loppuvuodesta 2015. Kuvia tapahtumasta löytyy täältä.

Naantalin Purjehdusseura hallitus teki 14.1.2015 kokouksessaan merkittävän päätöksen seuran historian saattamiseksi yksiin kansiin historiateoksen muodossa. Tavoitteena on tehdä kovakantinen, noin 200-sivuinen teos, jossa kartoitetaan Naantalin Purjehdusseuran ensimmäiset sata vuotta. Kirja valottaa seuran historiaa osana kehittyvää Naantalia ja yhteiskuntaa. Teos ei ole kuvaus ainoastaan Naantalin Purjehdusseuran menneisyydestä, vaan se on kulttuurihistoriallinen kertomus Naantalin historiasta, sen ihmisistä, seurapiireistä, kylpyläelämästä sekä rakkaudesta saaristoon ja sen luontoon.

Purjehtiminen ja sen ympärille muodostunut toiminta on kokenut viimeisen sadan vuoden aikana huiman muutoksen. Laji on levinnyt herrasväen harrastuksesta koko kansan lajiksi. Sadan vuoden aikana venetekninen kehitys on muuttanut olennaisesti veneilyharrastusta. Kahvelipurjeiset puuveneet ovat vaihtuneet hiilikuidusta laminoituihin merten vinttikoiriin ja moottorit mahdollistaneet ihmisen siirtymisen paikasta toiseen ilman sitoutumista vallitseviin olosuhteisiin. Samaan aikaan Naantali on kaupunkina kehittynyt pittoreskista maalaiskaupungista merkittäväksi alueelliseksi  keskukseksi. Myös ympäröivä yhteiskunta ja sen asettamat puitteet ovat muuttuneet. Naantalin Purjehdusseuran 100-vuotinen historia seuraakin aikaansa ja sen muutoksia. Teos on ensimmäinen pursiseurahistoria, joka perustuu yhteiskunnan ja lajin kriittiseen tutkimukseen unohtamatta luettavuutta.

Kirja julkaistaan Naantalin Purjehdusseuran juhlavuonna 2017 ja teoksen kirjoittaa vapaa-ajanpurjehduksen historiaan erikoistunut merihistorioitsija Lauri Kaira. Sadan vuoden saattaminen kansiin on mittava projekti. Kirjan sisältö tulee perustumaan Naantalin Purjehdusseuran, Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n (entinen Suomen Purjehtijaliitto) sekä muiden alueen pursiseurojen arkistoihin. Tarkoituksena on käyttää myös yksityisarkistoja sekä kerätä muistitietoaineistoa. Mikäli blogin lukijoilla on materiaalia tai tietoa liittyen Naantalin Purjehdusseuraan tai kuvia sen toiminnasta, voi rohkeasti ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen. Kirjan voi hankkia ennakkoon hintaan 60€/kpl, jolloin saa nimensä myös kirjan Tabula Gratulatoriaan, hankkeen tukijoiden listaan. Ennakkomyynnistä tietoja antaa seuran sihteeri Bettina Lumme (etunimi.sukunimi@nps.fi).
Tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen lahjoitti Naantalin Purjehdusseuralle uuden kiertopalkinnon 29.7.1961. Luovutus tapahtui Kultarannassa pidetyn vastaanoton yhteydessä. Kuvassa: Martin Likitalo (vasemmalla), Urho Kekkonen, Leif Karlsson, Olavi Näsänen ja Tauno Viljanen. Kuva Raimo Likitalon arkisto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti