"Olisin mielummin purjehtimassa, mutta talvellakin täytyy tehdä jotain."

perjantai 30. syyskuuta 2016

Ulos kammiosta: Turun kirjamessut 2016


Rauman merenkulun historia -teos Satakunnan osastolla


Kävin tänään tutustumassa Turun kirjamessujen tarjontaan ja huomasin ilokseni, että tarjolla oli paljon meriaiheisia teoksia. Messujen avajaispäivä tarjosi mielenkiintoisia uutuuksia ja antikvariaattien hyllyt notkuivat vanhempia klassikkoteoksia. Päivään mahtui myös muutama varsin mielenkiintoinen kirjailijahaastattelu.

Päivän ehdottomasti kiinnostavin tapahtuma oli Rauman merenkulun historian ennakkoesittely. Rauman kulttuuripäällikkö Risto Kupari haastatteli kirjan kirjoittajaa merikapteeni ja Rauman merimuseon johtaja Hannu Vartiaista Sanojen Satakunta -lavalla heti messujen avauduttua.

Kirja vaikuttaa olevan varsin laaja ja seikkaperäinen kuvaus rannikkokaupungin kehityksestä satamapaikasta täysimittaiseksi merenkulkukaupungiksi. Teos seuraa tapahtumia kaupungin perustamisesta 1960-luvun loppuun, jolloin viimeiset kauppalaivat myytiin. Kuparin tiedustellessa Vartiaiselta, milloin julkaistaan Rauman merenkulun historia osa II, joka käsittelisi aikaa 1970-luvulta nykypäivään, oli vastaus varsin yksiselitteinen: Se olisi varsin ohut kirja, sillä siinä olisi vain kannet.

Jatkoa ei siis ole luvassa toisen osan muodossa, mutta tietokirjan lukeminen ottaa varmasti oman aikansa. Tutkimusta on tehty pieteetillä ja kirjassa on yli 600 sivua. Vartiainen kertoi haastattelussa, että tutkimustyö perustuu laajalti ennen tutkimattomiin asiakirjoihin ja dokumentteihin, mutta myös yksityiskirjeisiin sekä laivojen päälliköiden antamiin selontekoihin. Näin esille nousee tavallinen merimies ja Rauman kaupungin elämä, lupasi vanha merikarhu.

Varsinaisesti teos julkaistaan 7.10.2016 Rauman merimuseon julkaisusarjassa, mutta se on ennakkomyynnissä koko kirjamessujen ajan Satakunnan osastolla. Myös Purjeita kuivaamassa -blogi palaa teokseen myöhemmin arvion muodossa.


Rauman merimuseon johtaja, kapteeni ja tietokirjailija Hannu Vartiainen sekä Rauman kulttuuripäällikkö Risto Kupari Sanojen Satakunta -lavalla.


Satakunnan osaston jälkeen lähdin kartoittamaan Turun kirjamessujen antikvariaattien tarjontaa. Merihistorian kannalta tarjonta oli lähes ylitsepursuavaa. Kirjoja oli niin pursiseurojen historiikeista, Merivuokon seikkailuihin kuin Luotsilaitoksen historioista menetetyn Karjalan vesistöihin. Valitettavasti suurin osa mielenkiintoisista kirjoista oli jätettävä muille, sillä kädet ja lompakko eivät olisi kestäneet kaikkien niiden taakkaa.





Suomen Luotsi- ja Majakkalaitoksen historiat vuoteen 1946 asti. Lokakuussa John Nurmisen Säätiö
julkaisee juhlakirjan Miehet merellä – hetkiä luotsauksen historiasta luotsauksen
320-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.


Klassikoita antikvariaatin hyllyssä.


Messuilla oli edustettuna myös paikallinen Merimuseo, jonka pisteessä oli seinän kokoinen kuva merimiehestä Fennian ruorissa. Muuta tarjontaa Merikeskus Forum Marinumin messuosastolla olivat vanhat Pahkasiat ja propelihatut, jotka liittyvät museossa parhaillaan olevaan näyttelyyn Pahkasika ajaa karille.


Merimies Fennian ruorissa.


Pahkasikoja ja propelihattuja


Kustavin kunta ja Kustavin Kirjallisuusyhdistys esittelivät Volter Kilven tuotantoa.


Uusia meriaiheisia kirjoja oli lähes kaikilla kustantajilla. Docendolla oli esillä Johanna Pakolan ja Seppo Laurellin elokuussa ilmestynyt kirja Menetetyt majakat. Likellä Kauko Röyhkän ja Juha Metson keväällä ilmestynyt Suursaari-teos. SKS:n messuosastolla oli esillä useita merikulttuuria sivuavia kirjoja.


SKS:n messuosasto


Liken julkaisema Suursaari-teos


Päivän toinen mielenkiintoinen kirjailijatapaaminen oli Petri Aallon esiintyminen Suomen tietokirjailijat ry:n osastolla. Kulttuurihistorioitsija Rauno Lahtinen haastatteli Aaltoa liittyen hänen teokseensa Turku vanhoissa postikorteissa. Kirja esittelee 250 vanhaa postikorttia Aallon kokoelmasta ja kuva-aineistoa täydentävät hänen huolella laatimat tekstit. Postikorttien kuviin taltioitui sadan vuoden takainen kadonnut kaupunki. Joki ja sen varressa lepäävät laivat ja saaristolaisveneet tuntuvat olleen varsin suosittuja kohteita. Turun tunnusmerkkien ohella kirjassa esitellään kaupungin arkea: kaupankäynnin paikkoja, julkisia rakennuksia. Aallon kirjalla on selvästi tilausta, sillä Postikorttien Turku -Facebook -ryhmässä on jo yli 14000 jäsentä.

Postikortit, Turku ja Aurajoki siis kiinnostavat, kuten myös Turun kirjamessut. Messuilla oli jopa tungokseen asti vieraita. Suuren osan kävijöistä aamupäivällä muodostivat koululaiset, mutta iltapäivällä paikalle saapui yhä uusia messuvieraita työajan lähetessä loppuaan. Kaikkiaan Turun kirjamessut on mukava tapahtuma, jossa on kaikille jotain. Merihistorioitsijalle oli yllättävän paljon mukavaa nähtävää. Turun kirjamessut ovat auki vielä huomenna 1.10 lauantaina ja 2.10 sunnuntaina.



Petri Aalto esittelee uutuuskirjaansa Turku vanhoissa postikorteissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti