"Olisin mielummin purjehtimassa, mutta talvellakin täytyy tehdä jotain."

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Ajatuksia menneisyydestä: Suomen vanhin...


Hai-veneitä kilpailemassa paremmuudestaan Harmajan vesillä.
Kuva: Hugo Sundström 1949, Helsingin kaupunginmuseo.

Vapaa-ajanpurjehduksen historiaa tutkiessa tulee lähes päivittäin vastaan sanapari ”Suomen vanhin” tai joku muu vastaava menneisyyteen liittyvä vertaus. Tämä ei ole ainoastaan menneisyyden ilmiö, vaan vastaava toistuu usein myös nykypäivänä. Vene 15 Båt –messujen yhteydessä #Venda Sailing Symposiumissa viisi pursiseuraa esittelivät itseään Pecha Kucha –menetelmällä. Mukana olivat Rauman Purjehdusseura, Airisto Segelsällskap, Esbo Segelförening, Helsingfors Segelklubb ja Nyländska Jaktklubben. Ainakin  kolme seuroista viittasi menneisyyteen esittelemällä itsenä, jonkin alueen tai ryhmän vanhimpana pursiseurana.

Pursiseurat rakentavat omaa olemassaoloaan historian kautta. Se on varsin tavallista yhdistysmaailmassa ja muutenkin elämässä. Kuka ei olisi joskus kuullut lausahduksen: ”Olen sukumme vanhin”. Pursiseurojen menneisyys ja identiteetti rakentuvat myös vahvasti kilpailemisen pohjalle. Suomen vanhimpien pursiseurojen BSF:n, NJK:n, ASS:n ja WLS:n yhteistyö perustui juuri kilpapurjehduksen varaan. Myöhemmin perustetut seurat, kuten HSS ja HSK pääkaupunkiseudulla tai ÅSK ja TPS Turussa liittyivät saumattomasti tähän toimintamalliin. Perustelujen takana näin ollen voidaan olettaa olevan kilpailullinen asetelma, jonka kautta seurat kilpailevat keskenään jos ei suorasti, niin välillisesti. Ennen toista maailmansotaa maineella ja iällä oli suuri merkitystä. Vaikutusvalta perustui kilpailumenestyksen lisäksi myös ikään, suhteisiin muihin pursiseuroihin niin Suomessa kuin ulkomailla, kokoon sekä historiaan.

Aikaisemmin maineen, kunnian sekä identiteetin rakentamisella oli tärkeä asema myös yksityiselämässä. Ja onhan se mukavaa edelleen vahvistaa omaa identiteettiään tokaisemalla purjehdusveljelleen kuuluvansa vaikkapa Suomen vahvimpaan opiskelijapurjehdusseuraan.

Olen listannut oheen muutamia ”vanhin jossain” -kommentteja, jotka osa ovat hyvinkin tunnettuja ja osa hieman tuntemattomampia. Sitä ei myöskään pidä ottaa liian tosissaan, sillä monet vuosiluvut ovat hyvin tulkinnanvaraisia. Mukana on myös historian hämärään vaipuneita seuroja. Listaa saa jatkaa ja uusia ehdotuksia otetaan vastaan, joko blogin, facebookin tai twitterin puolella. Virheitä saa myös korjata! Päivitän listaa aika ajoin


Suomen vanhin -lista:

BSF: Suomen vanhin edelleen toimiva urheilu- ja pursiseura, joka perustettiin myrskyisenä tammikuun päivänä vuonna 1856.
NJK: Suomen vanhin rekisteröitynyt pursiseura, joka perustettiin vuonna 1861.
ASS: Suomen Turun vanhin pursiseura vuodelta 1865.
PPS: (Päijänteen Purjehdus Seura 1895–1975) oli ensimmäinen ja moneen vuoteen ainoa suomenkielinen pursiseura Suomen Purjehtijaliitossa.
TTPS: Suomen ensimmäinen työväenpursiseura, 1896.
ÅSK: (1896–1974) Suomen ensimmäinen ruotsinkielinen työväenpursiseura 1897 (1896).
KuoPS: Suomen vanhin edelleen toimiva sisävesiseura, 1889.
TPS: Turun ensimmäinen suomenkielinen pursiseura, 1906.
SPS: Helsingin ensimmäinen suomenkielinen pursiseura, 1913.
TRIP: Suomen ensimmäinen opiskelijapurjehdusseura, 1951.

6 kommenttia:

  1. Mielestäni vanhimpien pursiseurojen listallesi on oikeutettu myös 1889 perustettu ensimmäinen sisävesiseura, KuoPS, Kuopion Pursiseura. Perustajajäsenenä ja perustamiskokouksen kokoonkutsujana itse Juhani Aho.

    VastaaPoista
  2. Hyvä lisäys! Tässä tapauksesa KuoPS pitäisi varmasti määritellä seuraavasti: Suomen vanhin edelleen toimiva sisävesiseura, sillä sisävesille oli aikaisemmin perustettu ainakin Vesijärvi-Päijänteen pursiseura vuonna 1884. Se oli PPS:n edeltäjä.

    Satunnaisia mainintoja on jäänyt jäljelle myös Hämeenlinnassa järjestetystä organisoidusta pursiseuratoiminnasta 1870-luvulta. Tiedot seurasta ovat todella hajanaisia ja joskus niissä mainitaan, että seura olisi jopa ollut suomenkielinen.

    En tiedä, onko kyseessä kirjoittajan virhe, mutta Savonlinnan Pursiseuran 80-vuotis historiikissa mainitaan, että KuoPS olisi hankkinut virallisen statuksen vasta 1906 nimellä Savon Pursiseura.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KuoPS vietti ainakin joillakin perusteilla 125-vuotis juhlansa viime vuonna 2014.

      Poista
    2. Kysymyksessä lienee vähän samanlainen tilanne kuin BFS:n kanssa. Toimintaa saattoi olla paljonkin ilman virallista statusta. Vuodet 1905–1906 olivat kansakunnan organisoitumisen aikaa ja ensimmäisen sortokauden jälkeen moni yhdistys hakikin virallisen aseman, vaikka oli toiminut aiemmin.

      Poista
  3. Ja sitten listan jatkoksi

    NAPS: Suomen ensimmäinen naisten pursiseura, 2008

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Facebookin puolella tätä jo ehdotettiinkin. Onko muuten Ruotsissa vastaavaa seuraa?

      Poista